Upplevelser 

 Upplevelser 


Vandra på Trossö-Kalvö-Lindö

Nu kan du bli körd över till naturreservatet Trossö-Kalvö-Lindö mitt emot Havstenssund. På de tre sammanhängande öarna finns en fantastiskt vacker vandringsväg.

Här är en lista på personer som i mån av tid kan köra dig över till Trossö i en båt som är under 6 m lång. Du ringer dem själv och bokar transporten och betalar direkt till föraren enligt överenskommelse med denne (kontant eller swish). Båten har flytvästar. Max 4 passagerare.

Pris: 500:- ToR för alla i båten (4 personer). OBS! Samma pris om det bara är en person. MÖTESPLATS: GBM Marina, sjömacken på flytbryggan. Norra hamnen, Havstenssund.

Höst, vinter, vår:

  • August, tel. 0761113110

En aktivitet från projekt Destination Havstenssund.


Folkets Hus

Mitt i centrala Havstenssund hittar man Folkets Hus. I många år har Folkets Hus fyllt en viktig funktion för boende i samhället som den enda mötesplats som finns tillgänglig året om.

Lokalen kan hyras av föreningar och privatpersoner för olika ändamål. Det finns stora möjligheter för privata initiativ till att fylla huset med innehåll och olika aktiviteter. 

I Folkets hus finns två lägenheter att hyra. De är enkla men har ett mycket bra läge till ett lågt pris. Hyrs ut även på vintern.


Fermentera med tång

Tång är gott, spännande och nyttigt att använda i kimchi, salsa och surkål. Nu finns det äntligen en kurs där du kan lära dig hur man mjölksyrar med tång!

Nina Mong har under flera år experimenterat med fermentering och på senare tid även med tång. Hon är speciellt intresserad av smaksättningar med chili, tång, bär och vilda växter. På den här kursen får du göra två fermenteringar själv (ingredienser finns på plats), och Nina ger smakprov på ännu fler. Kursen innehåller även en presentation av tång - Catxalot visar olika tångarter; både färska och torkade.

Vi kommer att prata om tång som smaksättning i mjölksyrningar, men även om hur vi kan använda mjölksyrningsprocessen som ett sätt att konservera färsk tång. Tång kan också användas i andra fermenteringar utöver mjölksyrning. Vi kommer att prata lite om detta, men huvudfokus i kursen ligger på mjölksyrning.

Nina vill gärna inspirera oss att skapa våra egna smakkombinationer, men det kommer även att delas ut recept att utgå ifrån. Se Ninas fermenteringar på Instagram: @oats_and_chile

Lokal: Södra magasinet i södra hamnen, Sjövägen 60, Havstenssund (Catxalots f.d. lokal).

Pris: 900:- I priset ingår lunch med fermenterad tång-tema. Boka plats: linnea@catxalot.se, 070-9147299

En aktivitet från projekt Destination Havstenssund.Ätliga strandväxter vandring

Följ med på en vandring längs stränderna i Havstenssund och lär dig vilka växter som är goda att äta! Tag med papper, penna och kamera/mobil samt egen fika. Vi möts utanför Skaldjurscaféet i södra hamnen, Havstenssund. 

Max 10 pers. 350:- Ca 2 tim. Guide: Linnéa Sjögren. Anmälan dig till linnea@catxalot.se, tel. 070-9147299.

Tider: 22/5 kl 12.00, 6/6 kl 11.00, 21/6 kl 11.00, 13/7 kl 11.00.

En aktivitet från Destination Havstenssund.


Hyra båt i Havstenssund 


Hyr en eka med utombordare 10 hk och ta dig ut till paradisöar utanför Havstenssund! Här kan du bada, snorkla och njuta av det renaste vattnet i Sverige.

Priser (2019/20): En halv dag 600:- En hel dag 8-900:- En hel vecka: 1900:- Kontakta Curt Molin, 070-6342625.


SUP-yoga i Havstenssund

Prova på att göra yoga på en paddleboard i sommar! Med Pia Lund, Dansande krigaren.

550:- Anmälan: Pia, dansandekrigaren@gmail.com, 073 98 40 290. Datum kommer inom kort!

En aktivitet från Destination Havstenssund.


Tångenpromenaden

Beskrivande text om tångenpromenaden

Arnes väg

Är en 700 meter lång gångväg som binder samman Havstenssund, Viken och Gullbringa och gör det möjligt att komma nästan ända till Edsviks camping på småvägar. 

Vägen invigdes sommaren 2015 och har kommit till av stora initiativ av såväl samhällsföreningen som havstenssundsbor.

Målarklöva

Längre än samhället Havstenssund har existerat har Målarklöva funnits här. Denna 6-8 meter höga spricka delar en del av berget på samhällets norra sida i mitten och öppnar upp en smidig passage som leder vidare till bergets högsta punkt och en fantastisk utsikt.


Ulserödskvarn

Ulseröds kvarn ligger strax söder om Havstenssund. Den lär ha byggts vid förra sekelskiftet och användes sista gången hösten 1939. Med sitt läge och tydliga profil är den ett speciellt inslag i landskapet.


Vandringsleder och promenadstråk i koppling till Havstenssund

Vandringsleder

I nära koppling till Havstenssund finns det flertal unika vandringsleder och promenad sträckor att ta del av. Här kan du se ett urval av dem

Tjurpannan

Beskrivande text om tjurpannan


Tillbaka till toppen