Destination Havstenssund

Våren 2019 fick Samhällsföreningen godkänt på sin ansökan “Destination Havstenssund”, ett 1,5-årigt projekt som finansieras av Leader Bohuskust och Gränsbygd. Leader lyder under Jordbruksverket och pengarna kommer från EU. 

I projektet kommer man att skapa upplevelser i Havstenssund på tema hav, sjömat och kultur. Elisabet Brock från Samhällsföreningens styrelse är projektledare och Linnéa Sjögren från Catxalot har anställts för att arbeta med det som ska genomföras.

Följ gärna projektet på Instagram “destinationhavstenssund” för att se vad som händer och vilka aktiviteter som planeras. Projektet använder även facebooksidan “havstenssundbohuslan“.

Vill du vara med och genomföra någon aktivitet? Stort som smått, t ex en historisk vandring i samhället eller en knopkurs för barn. Kontakta Linnéa Sjögren linnea@catxalot.se 070-9147299 eller Elisabet Brock brockelisabet@gmail.com 

Aktiviteter i projektet

Båttransport Havstenssund-Trossö, 2019, 2020.

Sjömatevent “Ocean Foodie”, 2019.

Hitta i havet – strandexkursion för barn, 2019, 2020.

Tångcafé pop up, 2019.

Guidad historisk vandring i Havstenssund, 2020.

Ätliga strandväxter, guidning, 2020.

SUP-yoga, 2020.

Fermentera med tång workshop, 2020.

Broschyr om Havstenssund som besöksmål, 2020.

Sida för Havstenssund på www.vastsverige.com, 2020.

Karta för turister i Google maps, 2020.

 

Mer om Destination Havstenssund

Fiskerinäringen i Havstenssund i dag är utvecklad till ett lokalt vattenbruk där inte enbart fiske av räka, kräfta och hummer har sin verksamhet utan där det i vattnen runt Havstenssund också har etablerats sysselsättningar runt odling av ostron, musslor och alger. Alla dessa verksamheter vill vi ska utvecklas och vårt projekt kommer att skapa en naturlig samlingsplats för lokalboende och turister där kunskap om och upplevelser av ett hållbart fiske och vattenbruk betonas.

Vi vill även inspirera till nya spännande mat-upplevelser och starta verksamheter med kockar och restauratörer som vill utveckla matlagning med lokala livsmedel från havet.
För att erbjuda upplevelser på flera plan, där olika verksamheter samverkar kommer en mångfald av aktiviteter att utvecklas.

Vi vill också att besökare ska lära sig om hav och land runt Havstenssund och även Havstenssunds spännande historia.